Skip to content

Kunstgras als dakbedekking

Kunstgras als dakbedekking

Groendaken in het algemeen – en kunstgras groendaken in het bijzonder – worden steeds gewilder. Overheden en belangengroepen stimuleren het gebruik van groendaken, terwijl kunstgras door zijn functionaliteit en gebruiksgemak erg geliefd is. Royal Grass® krijgt dan ook regelmatig vragen van klanten die geïnteresseerd zijn in kunstgras als dakbedekking. Kan kunstgras op een schuin dak aangelegd worden? Is het veilig? Wat is precies het verschil tussen een dak met kunstgras en een sedum groendak? In deze blog worden de meest gestelde vragen beantwoord.

Kunstgras of sedum?

Kunstgras heeft niet dezelfde ecologische eigenschappen als sedum. Zo neemt kunstgras bijvoorbeeld geen fijnstof op zoals natuurlijke dakbedekking dit wel doet. Dit betekent echter niet dat een kunstgras groendak niet goed is voor het milieu. Net als sedum slaat kunstgras dakbedekking overtollig regenwater tijdelijk op. Het regenwater kan vervolgens geleidelijk afvloeien of verdampen, waardoor overbelasting van het rioolstelsel wordt voorkomen. Een kunstgras groendak kan tussen de 30 en 200 liter water vasthouden. Bovendien zorgt kunstgras door zijn dempende karakter voor minder geluidsoverlast.

Het grote voordeel van kunstgras ten opzichte van sedum is het gebruiksgemak. Kunstgras heeft geen voedingsbodem nodig, waardoor het vele malen minder weegt dan een natuurlijk groendak. Daarnaast vergt kunstgras vrijwel geen onderhoud en kan het intensief gebruikt worden.

Groendak Kunstgras Singapore

Hoe wordt kunstgras op een dak bevestigd?

Een plat dak voorzien van kunstgras is relatief eenvoudig en vergelijkbaar met het aanleggen van kunstgras op andere egale ondergronden. Kunstgras op een schuin dak is echter een ander verhaal. Omdat het kunstgras niet mag gaan schuiven dient het stevig bevestigd te worden. Over het algemeen wordt het kunstgras verlijmd met het dakleer. Dit is een specialistische klus, waarbij rekening moet worden gehouden met het soort lijm en het materiaal op het dak. Een lijm die het dakleer aantast kan voor veel schade zorgen. Royal Gras adviseert dan ook contact op te nemen met een expert voor het bevestigen van kunstgras op een dak met een hellingshoek.

Hoe zit het met de brandveiligheid?

Kunstgras heeft van zichzelf geen bijzondere eigenschappen die de brandveiligheid verhogen. De kunststof waar de kunstgrasvezels van gemaakt worden, is bijvoorbeeld niet extra brandveilig. Toch is het mogelijk om een kunstgras groendak extra brandwerend te maken. Dit kan door een speciale laag instrooizand toe te voegen. Dit instrooizand zorgt er (op een plat dak) tevens direct voor dat de grasmat strak blijft liggen.

Heb je interesse? Wil je graag een afspraak maken met een Royal Grass® dealer voor prijzen en mogelijkheden? Neem contact op met ons, wij helpen u graag verder.

Meer inspiratie

Royal Grass® fans vertellen

Kunnen wij jou helpen?

Vragen of opmerkingen?

Bel +31 (0) 413 71 29 07 of mail info@royalgrass.be en onze customer service staat je graag te woord.

Happy tuinliefhebbers!

Maak een foto van jouw Royal Grass® tuin en tag @royalgrassnlbe of gebruik #royalgrass.

Your compare list

Compare
REMOVE ALL
COMPARE
0